MRP

Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), üretim süreçlerini yönetmek için kullanılan bir üretim planlama, zamanlama ve envanter kontrol sistemidir. Çoğu MRP sistemi yazılım tabanlıdır, ancak MRP’yi elle de yapmak mümkündür.

Bir MRP sistemi üç amacı aynı anda bulmayı amaçlamaktadır:

  1. Malzemelerin üretim için mevcut olduğundan ve müşterilere teslim edilmek üzere ürünlerin mevcut olduğundan emin olun.
  2. Mağazadaki mümkün olan en düşük malzeme ve ürün seviyesini koruyun
  3. Üretim faaliyetlerini, teslimat programlarını ve satın alma faaliyetlerini planlayın.

MRP ile ERP arasındaki fark

Tüm departmanlarla birlikte çalışan, ortak bir veri tabanı sunan ERP sistemi, kaynak, süreç ve bilgi koordinasyonunu sağlıyor. MRP ise yöntem ve içerik doğrultusunda değişkenlik gösterebiliyor. 1960’lı yıllarda geliştirilip bilgisayarsız olarak kullanılmaya başlanan MRP sistemi, ERP sisteminin atası diyebiliriz.

MRP ne işe yarar?

  1. Yatırım planlaması: Malzeme ihtiyaçları planlaması, işletmenizin kolaylıkla yatırım planlaması yapmasını sağlar. Üretimi ve verimliliği artırdığı için müşteriye sunulan hizmetin de geliştirilmesini amaçlar.
  2. Üretim planlaması: MRP sistemleri, üretim sürecinin her aşamasını planlar, işletme faaliyetlerini de buna göre belirler.
  3. Malzeme zamanı ve miktarı belirleme: MRP ile seri ve çoklu üretim yapan işletmeler, kullandıkları malzemeyi hangi aşamada ve ne miktarda kullanacaklarını malzeme ihtiyaçları planlamasıyla tespit eder. Malzemeler de bu tespite göre hazırlanır. Malzemenin miktarı zamana göre de değişiklik gösterir. Bu bilginin detayını sonraki maddede görebilirsiniz.
  4. Zaman yönetimi: MRP ile işletmeler üretimlerini zamanlara bölebilir. Böylece, sipariş programları günlük, haftalık ve aylık dilimlerde hazırlanabilir. Böylece bir ürün son üretim aşamasına göre tarihlendirilir, önceki aşamaları da o tarihten geriye tablolar halinde belirlenir. Böylece tüm evreler ortaya çıkar. Bu evreler için kullanılması gereken malzemeler de önceden belirlenip tablo üzerinden sabitlenir.
  5. Talebe göre arz oluşturma yetisi: MRP, işletmelere talebe göre arz oluşturma şansı sunar. Zamana odaklı bir sistem olduğundan, işletmeler sipariş etmeleri gereken malzemeleri, farklı tedarik süreleri de olsa önceden ve yeterli bir vakit içerisinde hazırlama olanağına sahiptir. MRP ile malzemeler tedarik sürelerine varıncaya kadar planlanır. Böylece organizasyon üretimde herhangi bir tıkanıklık yaşamadan işler, malzeme ve kapasite kontrolü yapabildiği için işletme siparişlerin bekletilmesinin önüne geçer.

Translate »