MOM(Manufacturing Operations Management)

“Üretim Operasyonu Yönetimi” anlamına gelir. Üretim Operasyonu Yönetimi Sistemleri, üretimde hedeflenenin gerçekleşmesini sağlayarak üretim sürecinin kalitesini koruyarak, devamlılığını hedefler. Bu süreçte karşılaşılan sorunları çözüme kavuşturur. Üretim Operasyonu Yönetim Sistemi; kalite yönetimi, AR-GE yönetimi, MES, ileri planlama ve programlama gibi sistemleri geliştirmeye yönelik kapsamlı bir yapıdır. ERP, MES ve MOM’un birleşmesinden oluşturulan sistemler ile yönetilen üretim hiç olmadığı kadar kaliteli, hızlı ve sürekli olur.

Üretimde Mom’a Neden İhtiyaç Duyulur?

Mom bir üretim yönetim sistemi olmaktadır. Verimliliği ölçmek için, imalatın tüm aşamalarını izlemek için kullanılmaktadır. Performans analiz etmek, kalite ve uyumluluğu ölçmek, insan makine arayüzünü görmek gibi faaliyetlerin gözlemlenmesini, sorun yaşandığında çözüme ulaşmasını sağlamaktadır.

Üretimdeki, işçi, makine ve üretilen malların gözlemlenmesi Mom’un görevidir. Üretimin verimini ve değerini arttırmak, tüm operasyonun buna uygun hareket etmesi için hızlı, kaliteli üretimlerde ihtiyaç duyulmaktadır. Maliyet düşürme, ürün kalitesinin kontrolü ve verimliliğin arttırılması için gerekli olmaktadır.

MES ve MOM Sistemlerinin Başlıca İşlevleri Nelerdir?

Üretim Yürütme Sistemleri ve Üretim Operasyon Yönetimi uygulamaları birbirini destekleyen sistemlerdir. İkisi de üretim sürecinin yönetim ve kontrolünü sağlar. Temel amaç, üreticinin sürekli iyileştirme yaparak daha iyi üretim yapmasını sağlamaktır. Bu sistemlerin amaçladıkları diğer işlevler şunlardır:

  • Bilginin daha iyi yayılmasını sağlama
  • Üretim süreçlerini planlama ve basitleştirilme
  • Kontrollü envanter yönetimi yapma
  • Optimize şekilde kalite izleme
  • Sürecin ve ürünlerin sistematik izlenebilirliğini sağlama
  • Sürekli analiz ve performans iyileştirme
  • Üretim malzemelerinin bakım sürecini yönetme
  • Üretim sonu rapor ve analiz oluşturup sunma

Dijitalleşme süreçleri tüm firma alanlarını kapsar. Bunlardan biri de üretimdir. Üretim sektöründeki dijitalleşmenin amacı, firmaların birden fazla üretim sürecini aynı anda yönetebilmesine olanak sağlamaktır. Dijitalleşme sürecine hızlı geçiş yapmayı başarabilen üreticiler, yeniliklere daha hızlı uyum sağlayacak ve pazardaki ani değişikliklerden daha az etkileneceklerdir. Türkiye, dijitalleşme altyapısına sahiptir, buna rağmen üretim sektöründe faaliyet gösteren pek çok firmadan sadece küçük bir kısmı dijitalleşebilmiş ve MES ve MOM sistemlerini kullanma avantajına ulaşmıştır.

Translate »