Hidroponik – Topraksız Tarım Sistemleri

Hidroponik Tarım Nedir?

Hidroponik Tarım Teknolojileri Dünya’da Agriculture IOT olarak geçmektedir. Tarımın dijitalleşmesi olarak tanımlanabilir. Hidroponik, kelime anlamında besin çözeltisi içerisinde desteksiz olarak bitki yetiştiriciliği anlamındadır.

Hidroponik tarım, bitkilerin toprak kullanılmadan gereksinim duydukları organik ya da inorganik besin maddelerini kontrollü sera koşullarında yetiştirme ortamına verilerek yapılan üretim şeklidir. Bitkiler topraktaki besinlerin yerine bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan faydalanırlar. Bundan dolayı, toprağın tamamında mineral aramak yerine, bitkiler besinleri kolay bir şekilde ve direkt olarak besin solüsyonundan alabilirler. Topraksız tarım, bilgisayar kontrollü bir sistem gerektirir. Tarım ile birlikte teknoloji gerektiren bir yatırımdır. Seranın ısınması, nem, buhar düzeyi, CO2 üretimi bilgisayar kontrollüyle yapılmaktadır. Bu sayede Hidroponik tarım yöntemiyle yetiştirilen bitkiler optimum seviyede besin ve neme sahip olurlar ve bu sebeple de daha hızlı ve sağlıklı yetişirler.
Dünya’nın her yerinden, her sektörden girişimcilerin ilgi odağındaki topraksız tarım, toprağa göre on kat daha fazla sağladığı verimle, gelecek dönemin en kârlı işlerinden biri olmaya aday.

Örneğin Fide sağlıklı ve doğru bir şekilde yetiştirilirse, fidenin ekildiği günden itibaren 45- 60 gün gibi bir süre sonra, ektiğiniz domatesler toplanacak olgunluğa erişir.

Contaniner Green Tasarımı

Container Green içerisinde marul, fesleğen, roka, maydanoz, domates, biber çeşitleri, dereotu, yeşil soğan gibi sofra yeşilliklerinin yanı sıra orkide üretimi de yapılabilmektedir.

Dünyada Hidroponik Tarım

Dünyada tarım alanları giderek verimsizleşiyor. Diğer yandan artan dünya nüfusu da küresel ısınma ve gıda fiyatlarındaki anormal artışa bağlı olarak
gelecekte büyük sıkıntıların habercisi. Dünyanın son dönemde odaklandığı sektörlerin başında tarım geliyor. Çünkü gıda fiyatları son yıllarda yüzde 50’nin üzerinde bir artış yaşadı. Bu artışla birlikte dünya ekonomisi sarsılmaya başladı. Gelişmiş ülkelerin önemli temsilcilerinden gelen bilgiler, gelecekte yüz binlerce insanın açlık çekeceği yönünde. Yani bugünden tarıma yatırım yapanları, gelecekte daha rahat bir yaşam ortamı bekliyor. Topraksız tarım, diğer adıyla “hidroponik yetiştiricilik”, dünyada 40 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştı. Topraksız tarımın en yoğun olarak kullanıldığı ülkelerin başında Hollanda
ve Belçika geliyor. Bu iki ülkenin seralarının toplam yüzde 95’inde topraksız tarım yapılıyor. Hollanda 2017 yılında 94 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı
gerçekleştirdi. Hollanda Konya ile hemen hemen aynı büyüklüğe sahip. Bu başarısının sırrı hidroponik tarım yapmasından kaynaklanır. Japonya’nın Kameoka kasabasında marul yetiştiren dev bir fabrika çiftliği olan Spread, Japonya’da her gün 20.000 baş marul hasat edebilecek 200’den fazla “fabrika” dan biridir.

Öncüler:

• Hollanda
• İspanya,
• Fransa,
• Belçika,
• Almanya,
• İngiltere

• İtalya,
• Japonya,
• Güney Kore,
• ABD,
• Kolombiya ,
• Çin

Yeni Zelanda Sağlık Sektörü İçin 10 Dönüm Kenevir
İngiltere 91 Hektar = 910 Dönüm Domates, Biber ve Salatalık
Haftalık 625 Ton Domates, 56 Ton Biber, 700.000 Salatalık
İtalya 11 Hektar = 110 Dönüm ->100 Kişi Çalışıyor, günde domates 13-20 cm büyüme gösteriyor.

Topraklı Tarımdan Farkları

☘ İlaç kullanmanıza gerek kalmaz. Bu sayede daha organik ürünler elde edersiniz.

☘ Topraklı tarıma göre daha çevrecidir. Mazot kullanımına ihtiyaç duyulmaz.

☘ Toprak kullanımına gerek duymazsınız. Sahip olduğunuz alandan maksimum verim elde edersiniz.

☘ Topraklı tarıma göre 10 kata kadar daha fazla mahsul elde edersiniz.

☘ İklim, nem, sıcaklık, ısı ve ışık kontrolleri tamamen sizin elinizde olur.

☘ Topraklı tarıma göre %90 su tasarrufu sağlanır.

☘ Toprak dinlendirme işlemine ihtiyacınız yoktur.

☘ Bitkilerin ihtiyacını daha iyi karşılarsınız.

☘ Hastalık oranı topraklı tarıma göre daha düşüktür.

☘ İlaç kullanmanıza gerek kalmaz. Bu sayede daha organik ürünler elde edersiniz.

Avantajları

☘ Topraksız tarımda, verimli toprak arazisine ihtiyaç duyulmamaktadır.

☘ Toprak kullanılmadığı için toprak bakterileri ya da hastalıklarının yol açtığı riskler bu sistemde söz konusu değildir.

☘ Nadas uygulamasına da ihtiyaç yoktur.

☘ Hormon, kimyasallar ve gübreye ihtiyaç duyulmamaktadır.

☘ Tam otomasyonlu ve kontrollü üretim imkânı tanıması sayesinde ürün kalitesi yükseltmektedir.

☘ Ürünlerin rüzgar veya yağmur gibi elverişsiz hava şartları etkilenme riski yoktur.

☘ Bitkiler toprakta olduğundan % 50 daha hızlı büyürler çünkü besin ve suya daha kolay ulaşmaktadır.

☘ Tüm yıl boyunca kapalı bir yerde güneş ışığı olmadan ya da yapay ışıklandırma ile ürün yetiştirmek mümkündür.

☘ Besinler bitkilerin direkt ulaşacağı şekilde mevcuttur ve yetiştirme ortamına ait değildirler.

☘ Çok az böcek ilacı kullanılır ya da hiç kullanılmaz. Bitkiler hastalıklardan arınmış bir ortamda yetişmeye başlarlar.

☘ Daha küçük kaplar kullanılabilir, kökler karışmadan büyüyebilirler.

☘ Toprakta yapılan yetiştiriciliğe oranla daha az iş gücüne gerek vardır. Çünkü kazmaya veya zararlı otları temizlemeye gerek yoktur.

☘ Aşırı büyüme koşulları üzerindeki kontrolün daha fazla olması bitkiler için mümkün olan en iyi ortamın sağlanmasını kolaylaştırır ve daha iyi kalitede ürün ve tarımsal getiri elde edilmesine neden olur.

☘ Hidroponik metotlarla yetiştirilen hızlı büyüyen sağlıklı bitkiler zararlılara ve hastalıklara karşı daha dayanıklıdır.

Translate »