Eğitim Tezgahlarımız (FABLAB)

Model Fabrika işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin. Deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, ölçeklenebilir bir şekilde yaygınlaştırılmasını sağlayan bir araç (ortak kullanıma yönelik bir yetkinlik merkezi) olarak tanımlanabilir. Model Fabrikaları işletmelerin verimliliklerini ve rekabetçiliklerini arttırmak amacıyla kurulan diğer merkezlerden ayırt eden en temel özellik deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, teori ve pratiği birleştirmeleri ve bu vesileyle yetkinlik kazanımlarını kalıcı hale getirmeleridir.

FABLAB düşüncesi, endüstriyel toplumlarda, üretim-tüketim döngüsünü besleyen seri üretimin stoklu çalışma, işçilik, ulaştırma, depolama, pazarlama, reklamcılık vb. maliyet artırıcı unsurlarını ve yüksek karbon salınımı üretim gibi dezavantajlı konvansiyonlarını barındırmayan bir modeldir. Dünya geneline hızla yayılan sayısal fabrikasyon laboratuvarları, ağ toplumu ve sayısal üretim olanaklarından yararlanarak, bilginin ve üretim araçlarının demokratik paylaşımı ilkesiyle hareket eder. Fikirlerin, projelerin, ürünlerin düşük karbon iziyle üretilmesine, yaparak öğrenmeye, fenomenal eğitime, yenilikçi projelerin hayata geçirilmesine, küresel-kolektif proje gelişimine, kamu yararına veya sanayinin ihtiyaç duyduğu Ar-Ge iş birliklerine olanak yaratır.

Özetle FABLAB, yaratıcı fikirlerin projelere dönüştürülüp geliştirilmesine imkân sunan üretim donanımlarına sahip dijital fabrikasyon laboratuvarıdır.

FABLAB ‘da Bulunan Üretim Araçları Nelerdir?

FABLAB bünyesinde, talaşlı imalat gerçekleştiren CNC frezeler, CNC tornalar, düzlemsel materyallerden üretim gerçekleştiren lazer kesim cihazı, kağıt ve kumaş vb. materyaller ile çalışabilen plotter kesiciler ve plastik hammadde ile üretim gerçekleştirebilen 3 boyutlu yazıcılar yer almaktadır.

FABLAB ‘ı Hangi amaçla Kullanabilirim?

FABLAB tüm bireylerin kullanımına açıktır. FABLAB kullanımı için esas olan, üretimlerin proje tabanlı olması ve yaparak öğrenmeye, eğitime, yenilikçi fikirlerin hayata geçirilmesine, küresel-kolektif proje gelişimine, kamu yararına veya sanayinin ihtiyaç duyduğu Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlamasıdır.

Eğitim Tezgahlarımız (FABLAB) Alt Başlıkları;

Translate »